webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Budeme mít demoverzi Internetu?

Všichni už jistě četli předvčerejší Neglosu o Neinternetu od Františka Fuky. Ta představa je tak děsivá, že ji nelze nechat bez povšimnutí.

Organizace jako IFPI, MPA, RIAA nebo MPAA, podobně i třeba naše (italsky) ©OSA nostra by s radostí přivítaly, kdyby se vlastnosti Internetu omezily tak, aby se zabránilo nelegálnímu šíření audiovizuálních děl - a to i za cenu toho, že by tím padly i samotné základní kameny Internetu: svoboda, rovnost a technologická neutralita.

Dvě ze zmíněných organizací (IFPI a MPA) vehementně prosazují nový "kodex chování ISP v EU". Jeho přijetí by znamenalo degradaci Internetu na pouhou jeho demoverzi, přibližně takovou, jaká bývá k dispozici pro zaměstnance některých firem.

Odstrašujících pravidel, která v kodexu najdeme, je celá řada. Vybral bych z nich ta, která mě děsí nejvíc (budu používat zkrácené citace):

  • "...zákazník předem souhlasí s tím, aby jeho osobní údaje byly poskytnuty organizaci chránící autorská práva nebo vlastníku autorských práv, pokud tento předloží rozumnou stížnost..."
    Čili co - některý z hromadných správců si nechá od dobrého právníka sestavit "rozumnou stížnost", třeba hned na 100 000 uživatelů najednou - a získá jejich osobní údaje. Správce (nebo i kdokoli jiný, kdo bude vykonavatelem nějakého autorského práva) tak získá efektivně větší pravomoci než třeba Policie. Hezké, co?
  • ISP mají dobrovolně archivovat data a důkazy, které mohou napomoci dodržování autorských práv.
    Co mohou ISP archivovat? Buď to, co archivují již nyní (tj. typicky přidělení určitých IP adres konkrétním zákazníkům, logy svých webserverů a poštovních serverů), anebo zaznamenávat veškerý provoz bez výjimky (nebo i selektivně, třeba podle portů), tzn. v podstatě provádět odposlech. Zase síla. Nechávám stranou fakt, že by to znamenalo výrazné nároky na technické zajištění této činnosti, a tedy zvýšené náklady, které by někdo (zákazníci) musel zaplatit.
  • ISP mají implementovat filtrovací technologii, omezující služby a stránky, které se výrazně věnují ilegálnímu sdílení nebo stahování souborů.
    Další perla. Co mají ISP dělat? Filtrovat přístup ke stránkám (a na základě čeho, jakých informací), blokovat porty (marná snaha, navíc výrazně omezující používání Internetu), nějak analyzovat protékající data (šifrovaná stejně analyzovat nelze)? Otázek je řada, ale jakékoli "řešení" by vždy odnesli nevinní, zatímco zkušení sdíleči by všechno hravě obešli a nelegální šíření autorských děl by bujelo vesele dál.
  • ISP mají upravit smluvní podmínky tak, aby zákazník nesměl na svém počítači provozovat server a aby nesměl přenášet nadměrné množství dat, což je indikátorem skutečnosti, že porušuje autorská práva.
    Tohle F. Fuka označuje za zlatý hřeb - a já se přidávám. Podobné větě bych se smál pouze 1. dubna, v jakýkoli jiný den to musím označit za útok na samu podstatu Internetu, ať už z hrubé neznalosti problematiky nebo (a těžko říct, co je horší) zcela záměrně.

Pevně doufám, že se tohoto "dobrovolného kodexu" nechytí politici (zejména ti evropští) a nevpašují to do nějakého zákona. Pak by to už nebylo dobrovolné a z Internetu by zbyla opravdu jen jeho demoverze, oproti které jsou všechny dnešní imlementace FUP pouhou procházkou rajskou zahradou.


Článek byl původně napsán pro blog na serveru ABC Linuxu.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013