webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

GeoURL - používáte?

Některé webové služby nejsou příliš známé. Patří mezi ně také GeoURL. Jedná se o geografickou databázi webových stránek, umožňující mj. zjistit, jaké weby jsou k tomu vašemu (nebo nějakému jinému) na zemském povrchu nejblíže.

O některých webových službách se stále mluví a také je mnoho lidí používá. Jsou ale i takové, které stojí kdesi v pozadí a příliš se o nich neví. Není proto od věci občas na některou z nich upozornit, neboť se určitě najde někdo, komu by mohly posloužit.

Jednou z takových služeb je i GeoURL, v současné době ve verzi 2 beta. Je to geografická databáze, do níž může každý přidat svoji webovou stránku a dosáhnout tak toho, aby figurovala ve výsledcích "průzkumu".

Základním využitím databáze je jednak možnost zjistit, jaké weby se nachází v určitém místě a jeho (různé velkém) okolí, a dále také hledání blízkých sousedů těchto webů. Databáze zatím bohužel není příliš rozsáhlá, takže v ČR mimo Prahu moc sousedů nenajdete, ale i tak to má smysl. Zajímavý je také pohled na mapu obsažených webů, dobře znázorňující hustotu. Pro sledování vývoje v databázi lze používat též RSS.

Nyní pár technických poznámek. Web do databáze přidáte jednoduše tak, že zjistíte jeho polohu na Zemi (ve stupních, s přesností na 5 desetinných míst) - můžete využít např. různé mapové servery, nebo ještě lépe nějakou přesnou mapu (vojenskou apod.). Do HTML hlavičky pak přidáte dva tagy - jeden bude obsahovat zmíněnou polohu, druhý pak titulek, pod nímž bude web v databázi figurovat. Poloha by se měla týkat "logického umístění" webu (tedy např. bydliště, sídla firmy, polohy místa s ním web souvisí), nikoli fyzického umístění serveru. Pak už stačí jen vložit URL webu do formuláře na stránkách GeoURL a odeslat.

Služba GeoURL je založena na open-source programu napsaném v Perlu. Program je šířen pod licencí Creative Commons s volbou Share-Alike. Kdo by měl zájem, může si (pomocí Subversion) stáhnout zdrojové kódy.

Ještě pár slov k souvislostem. Kdo nahlédne na web GeoURL, brzy narazí na zkratku ICBM. Znamená to InterContinental Ballistic Missile, tedy mezikontinentální balistická střela. Neděste se, nejde v žádném případě o to, aby si nějaká raketa našla cíl ve vašem domě. Je to z historických důvodů, protože použitý souřadnicový formát (s udáváním desetinných hodnot stupňů) se pro podobné účely používal a byl převzat (s tímto názvem) už kdysi do Usenet mapping projectu. Tedy nemusíte mít obavy, že by se třeba na raketové základně v Libanonu někdo rozhodl využít databázi GeoURL k cílení svých raket.


Článek byl původně napsán pro blog na serveru ABC Linuxu.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013