webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

POP3 nebo IMAP?

Váháte, zda pro přístup k e-mailu používat protokol POP3 nebo IMAP? Pak je tento článek určen právě pro vás. Každý z těchto protokolů má své výhody a nevýhody. Dokonce může být výhodné u stejné schránky oba protokoly kombinovat.

Typická práce s elektronickou poštou (e-mailem) vypadá tak, že si člověk otevře poštovního klienta (např. Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook Express, Pegasus Mail nebo některý z mnoha dalších), stáhne si poštu, čte ji a pak případně na některé zprávy odepíše (nebo napíše úplně nové zprávy).

Necháme-li stranou microsoftí protokol MAPI, který je v podstatě plně vázán na produkty Microsoftu (tedy server Microsoft Exchange a klienty od Microsoftu), pro stahování a prohlížení pošty zbývají dva protokoly: POP3 a IMAP.

Protokol POP3 (Post Office Protocol version 3) je starší, velmi jednoduchý komunikační protokol, který neumí skoro nic. Umí pouze zjistit na serveru počet zpráv a jejich velikost, tyto zprávy stáhnout (celé nebo část určenou počtem řádků) a případně je ze serveru smazat. To je všechno, navíc i částečné stažení zprávy už je vlastně nepovinné rozšíření protokolu.

Protokol IMAP (často také IMAP4, Internet Message Access Protocol version 4) je novější, složitý protokol, který kromě stahování zpráv umí spoustu dalších věcí. Některé jsou sice jen v rozšířeních tohoto protokolu, ale tato rozšíření se poměrně hojně používají, takže je lze považovat za běžnou součást protokolu. Mezi tu "spoustu dalších věcí" patří například práce se složkami, obousměrný přenos (tedy uložení na server - například u odeslané pošty), asynchronní notifikace (přijde zpráva a okamžitě se stáhne, bez čekání na periodickou kontrolu), schránka může být otevřená z více počítačů současně, vyhledávání ve zprávách, práce s přílohami (bez stahování celé zprávy), příznaky zpráv (např. přečtená, odpovězená...) a řada dalších funkcí.

Ještě pro informaci - šifrování pomocí SSL nebo TLS podporují oba protokoly. Buď je celá komunikace šifrována pomocí SSL na zvláštním portu, anebo lze komunikovat na standardním portu, s tím, že server implementuje rozšíření příslušného protokolu pro šifrování TLS (tato varianta je obecně výhodnější).

Který protokol tedy používat? Zdálo by se, že automatickou volbou je IMAP, ale není tomu tak. Především musí být protokol podporován vašim poštovním serverem. Například webhosting AIKEN poskytuje oba protokoly ke všem e-mailovým schránkám, ale mnoho poskytovatelů nabízí pouze POP3. Podporovat příslušný protokol musí i klient - opět je POP3 podporován prakticky plně a bezvýhradně, kdežto IMAP má u některých klientů podporu buď slabou, nestabilní nebo žádnou.

Důležitá poznámka: Programy Outlook Express (Windows Live Mail) a Microsoft Outlook podporují IMAP jen částečně a navíc problematicky. U starších verzí nefunguje mazání zpráv tak, jak je člověk zvyklý (místo přesunu zpráv do koše zůstávají ve složce přeškrtnuté). Ještě starší verze programu Microsoft Outlook nepodporují IMAP vůbec.

Dalším důvodem, proč používat POP3, je objem dat. IMAP je oproti POP3 více "upovídaný", potřebuje většinou přenést více dat ke stažení stejných zpráv. To může mít význam v případě, kdy se platí za přenesená data - například u mobilních telefonů a PDA připojených k Internetu přes GPRS nebo EDGE. V tomto případě lze běžně používat IMAP a jen při tomto způsobu připojení použít POP3.

Dá se to shrnout tak, že pokud nejsou důvody, proč používat POP3 (nebo nepoužívat IMAP), je vhodnější zvolit IMAP. Jeho možnosti a škála funkcí jsou oproti POP3 tak zásadně lepší, že to opravdu stojí za to.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013