webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Port 587: K čemu je dobrý?

O síťovém portu 587 a službě Message Submission, která na něm běží, se stále ví poměrně málo. Přitom je to právě tento port a tato služba, které mají sloužit k odesílání pošty, přestože se zhusta používá port 25 určený k jiným účelům.

Jedním z hlavních problémů e-mailové komunikace je velká zátěž nevyžádanou obchodní poštou čili spamem. Často je spam rozesílán z počítačů lidí, kteří o tom nemají ani ponětí – do počítače se jim dostal virus, trojský kůň nebo jiný škodlivý software a ten bombarduje e-mailové schránky reklamními zprávami nabízejícími výhru milionu dolarů, Viagru bez předpisu nebo třeba „supervýhodné“ půjčky.

Poskytovatelé internetového připojení, jimž hromady spamu zbytečně zatěžují linky a omezují průtok užitečných dat, často reagují tím, že zablokují přístup na port 25, používaný poštovními servery k příjmu e-mailových zpráv. Tím se sice zamezí odesílání spamu z napadených počítačů, má to ale současně vliv na legitimní využívání pošty.

Problém není vůbec nový a má již dlouho své řešení – jmenuje se Message Submission a jde o standardizovanou službu (STD 72) pro odesílání pošty běžící na portu 587. Message Submission se chová v zásadě jako běžný protokol SMTP, jímž komunikují poštovní servery, ovšem vyžaduje vždy ověření uživatele (jinak poštovní servery vyžadují ověření uživatele jen v případě, že se posílá zpráva adresátovi mimo tento server). Tím je zajištěno, že může službu využít pouze oprávněný uživatel (případně samozřejmě i někdo, kdo by uhodl heslo – ale hesla je vždy potřeba volit tak, aby nebyla snadno uhodnutelná).

Pak může být u poskytovatele připojení zablokován port 25 a přesto půjde bez problémů odesílat poštu. Podmínkou ovšem je, aby Message Submission (na portu 587) podporoval poštovní server a aby se tento port nastavil v poštovním klientu. Například Webhosting AIKEN u e-mailových služeb podporuje Message Submission na portu 587 již dlouho, jinde lze funkčnost zjistit dotazem na poskytovatele nebo ho prostě zkusmo nastavit (buď bude fungovat nebo nikoli).

Co se týká nastavení poštovních klientů, tak kupříkladu Mozilla Thunderbird již delší dobu ve svém automatickém nastavování poštovních účtů přednostně zkouší právě port 587 – pokud na něm najde službu Message Submission, nabídne tento port k použití. Port 25 zkouší až následně. Pokud klient nenabídne port 587, stačí ho prostě nastavit ručně. Není to žádná věda. Na portu 587 lze – pokud to server podporuje – využívat šifrování TLS úplně stejně, jako je tomu u portu 25. Příslušná volba se jmenuje STARTTLS a řada poštovních klientů opět umí ověřit, zda je toto šifrování k dispozici.

Lze předpokládat, že Message Submission postupně rozšíří do té úrovně, že bude ve všech poštovních klientech výchozí volbou. Kdo chce „jít s dobou“, může si ale port 587 nastavit už teď, pokud tak zatím neučinil. Pokud pak narazí na zablokovaný nebo omezený port 25, zřejmě si toho vůbec nevšimne, protože odesílání pošty bude fungovat nerušeně dál.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013