webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Používáte na svém webu mapy?

V dnešní době je hodně v módě používat - prostřednictvím API - různé mapové aplikace a vkládat mapy na web, aby návštěvník věděl, k jakému místu se text (fotka, video...) vztahuje. Není příliš důležité, jaká služba se k tomuto účelu používá. Pokud ale místo označené nekoresponduje se skutečností, více než cokoliv jiného je to medvědí služba.

Jedním z módních trendů při tvorbě webů jsou tzv. hybridní (též mashup) aplikace. Jde o takové řešení, kdy se obsah uložený přímo na konkrétním webu kombinuje s informacemi získanými odjinud. To "odjinud" bývá třeba z veřejné fotogalerie, z webového obchodu ... nebo třeba z mapového serveru.

Použití mapy je výtečná věc. Lze snadno ukázat, ke kterému místu se vztahuje článek (zejména pokud jde o jednoznačně lokalizovanou záležitost, například společenskou akci, místní zajímavost, pobočku firmy atd.), takže návštěvník nemusí tápat, jestli jde o Horní Lhotu v jižních Čechách nebo na severní Moravě.

Mapových serverů, jejichž API je veřejně k dispozici (samozřejmě s omezujícími podmínkami), je celá řada - máme například Google, Seznam nebo Atlas. Výběr je záležitostí porovnání různých detailů služeb, včetně již zmíněných podmínek použití. Co je ale zdaleka nejdůležitější, zobrazované místo na mapě musí opravdu odpovídat místu, kterého se původní obsah týká.

Ono to zní velice jednoduše, ale podle mých zkušeností s tím mají problémy i ti, u kterých by to člověk příliš nečekal. Ukázkou jsou například Deníky Bohemia. Podívejte se schválně na několik článků a na mapy u nich zobrazené. Je spíše výjimkou, že šipka v mapě ukazuje na správné místo (většinou směřuje v rámci města stále tamtéž) - zjevně se s přesným určením polohy nikdo neobtěžoval.

Takové použití mapy ale zcela popírá smysl toho, proč se tak činí. A z hlediska uživatele je to zcela bezcenné, dalo by se říci dokonce "pro zlost". Proto, pokud chce někdo používat na webu mapu, ať ji buď používá pořádně nebo vůbec. Je lepší ji tam vůbec nemít, než aby ukazovala nesmysly.


Článek byl původně napsán pro blog na serveru ABC Linuxu.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013