webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Spam? Překonaný, pane kolego...

Dnes je již taková situace, že spam není nutné považovat za problém. Na jeho místo se ovšem tlačí nový přízrak, se kterým si ještě užijeme hodně "legrace".

Zatímco před nějakými 2-3 lety znamenal spam poměrně velký problém, dnes už tomu tak není. S naprostou většinou spamu, který se mi někdo snaží poslat, se již na serveru vypořádá spamassassin, a co projde, zlikviduje Mozilla. Zbývá naprosto zanedbatelné procento, a to jsou většinou české spamy, nabízející zboží a služby k běžné realitě poněkud bližší, než je nechvalně známá V'1ágr4 nebo p3''n1s én1_argm'net. Ale je tu nový problém - má jméno spim (spam via instant messaging).

V poslední době se to objevuje čím dál víc. Pokud jsem připojen k serveru IM sítě (zatím se to tedy týká téměř výhradně ICQ), každou chvíli na mě vyskočí výzva k autorizaci přidání do seznamu kontaktů. Podívám-li se do detailů o uživateli, bývá to vždy skoro totéž. Pohlaví: ženské, věk: 18-30 let, stát: Rusko, Ukrajina, Čína apod., nick: nějaký čaj, jméno a příjmení: jiný čaj.

Pokaždé to dost nepříjemně zdržuje, protože předem nevím, zda o autorizaci nežádá někdo skutečný, kdo se mnou opravdu potřebuje hovořit. Musím tedy otevřít detaily, kde s vysokou pravděpodobností zjistím, že si nějaký spimmer chce otevřít cestu k tomu, aby mi vnucoval reklamu. Před pár lety jsem o spimu pouze četl, nyní už je to realita. Mnoho spammerů již pochopilo, že v e-mailu už jim pšenka nekvete, proto se přesunuli sem.

Řešení zde asi bude mnohem složitější než v případě pošty. Něco jako analýza zprávy tu není možné (protože zprávy začne spimmer posílat až po autorizaci), podobně blacklisty (u Jabberu je naštěstí používat lze) takže pokud člověk nechce předem striktně omezit okruh lidí, kteří ho mohou kontaktovat, zbývá asi jen filtrovat v klientech uživatele podle údajů, které vyplní. Není to moc spolehlivé, může to někoho snadno zablokovat neoprávněně, ale asi nic jiného opravdu nemáme. Nebo by někdo věděl o lepší cestě?


Článek byl původně napsán pro blog na serveru ABC Linuxu.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013