webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Rozmáhá se český spam

V posledních měsících stoupl výskyt nevyžádaných obchodních sdělení, tzv. spamu. Na příval takových zpráv ze zahraničí jsme si již zvykli, nyní se ale jedná o spam český. Rozesílatelé by ale měli vědět, že zákon takovou činnost zakazuje a za rozesílání spamu lze uložit pokutu až 10 milionů korun.

Obrovské přívaly nevyžádaných obchodních nabídek čili spamu jsou už řadu let na Internetu realitou. Naštěstí existují technologie, které umožňují tomuto přívalu čelit a poměrně snadno ho drtivou většinu různými způsoby eliminují. V poslední době se však rozmáhá spam pocházející od českých firem. Ten bývá nezřídka po všech stránkách velmi podobný běžné obchodní poště, proto ho antispamové filtry a další řešení nedokáží účinně zadržet.

Na druhou stranu je tu ale k dispozici jiný obranný prostředek: zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Ten rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení zakazuje a za porušení zákazu může Úřad pro ochranu osobních údajů uložit pokutu až do výše 10 milionů Kč. A přestože tento úřad pracuje pomalu (řeší totiž takových případů velké množství), v drtivé většině případů skončí oznámené případy zjištěním porušení zákona a uložením pokuty.

Proto koho by jen napadlo, že by si mohl obchodně přilepšit rozesíláním spamu (a že to některé lidi napadá, aniž by si uvědomovali závažnost takového konání), měl by vědět že:

  1. Spam obtěžuje a zdržuje příjemce, zabírá místo v e-mailových schránkách, zatěžuje a zpomaluje poštovní servery.
  2. Spam je v Česku i řadě jiných států zakázán právním řádem, za porušení zákazu jsou vysoké pokuty, v některých státech i vězení.
  3. Proti spamu se bojuje technickými prostředky, včetně blokace e-mailových adres, domén a IP adres odesílatelů. Kdo spam rozesílá (i třeba nevědomky, když má v počítači viry, které tak činí), může mít pak problémy i s legitimní poštou.
  4. Spam vyvolává u lidí averzi, proto jsou spamující firmy často bojkotovány, přestože mají třeba kvalitní služby nebo zboží.
Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013