webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Cuil: zajímavý, pomalý, prázdný, nečeský

Máme tu nový vyhledávač: Cuil. Trochu jsem ho otestoval a výsledky jsou dost rozpačité. Zobrazuje sice nalezené stránky poněkud netradičním a do značné míry zajímavým způsobem, ale v řadě hledisek zatím těžce kulhá.

Dnes byl do ostrého provozu uveden nový vyhledávač. Jeho výhodou oproti dosavadním službám (především Google) má být důraz na kvalitu a relevanci výsledků. Tak se tedy podívejme, co Cuil doopravdy nabízí...

První specifickou věcí služby Cuil je vyhledávání podle kategorie. Po provedení běžného dotazu se vpravo otevře panel, kde se zobrazují jednotlivé kategorie. Např. pro výraz "linux" tam je Linux Kernel Hackers, Linux Distributions, Linux People, Free And Open Source Software Organizations a Slackware. Při najetí kurzorem se kategorie rozbalí, takže si lze k dosavadnímu vyhledávanému výrazu přidat další (např. Linus Torvalds - bude se hledat pro celé dohromady).

Co k tomu říct? Je to zajímavé a mnohdy i užitečné. A poněkud mi to připomíná moji diplomku, kde jsem (byť trochu jinou prezentační formou) řešil právě takové postupné zpřesňování dotazů. Ale abych se přiznal, osobně něco takového příliš nevyužiji. Pokud už potřebuji zpřesňovat dotaz, málokdy jde o zpřesňování přes nějaké společné kategorie.

U slov v rozbalených kategoriích se při najetí kurzorem objevuje popis (např. kdo je Alan Cox). Nefunguje to vždy, Cuil totiž totiž data zjevně tahá z Wikipedie (nebo možná i odjinud), musí tam tedy existovat příslušné heslo.

Napovídání vyhledávaných výrazů, které Cuil podporuje, samozřejmě není nic nového. Seznam i další vyhledávače to mají už dlouho. Tady je to ale pravděpodobně odvozeno od indexu, nikoli od toho, co zadávali uživatelé. Je to ostatně v souladu s filosofií vyhledávače, která uživatelské popularitě moc velkou důležitost nepřikládá.

Poslední "novátorskou" věcí jsou záložky (taby). Umožňují - podobně jako v případě kategorií - další zpřesňování dotazu, v tomto případě ale trochu jinak. Zobrazují se nějak vybrané odvozené výrazy. Např. pro "linux" to nabídne Suse Linux nebo Linux Software, pro "coke" pak třeba Diet Coke a Coke Machine.

Zajímavý je i způsob prezentace. Narozdíl od běžných vyhledávačů, které zobrazují odkazy po řádcích a u každého zobrazí relevantní kus textu (případně obsah meta tagu "description"), Cuil na to jde trochu jinak. Výsledky jsou ve třech sloupcích, u jednotlivých výsledků jsou také obrázky. Ty jsou zobrazovány dokonce i u jiných stránek, než odkud byly získány (např. když si dám vyhledat "lukáš jelínek", najde to - mimochodem nefunkční - stránku manuálu PHP, a u toho je fotka z blogu na Respektu).

Teď ale k praktickému použití. Dnešního dne se vyhledávač Cuil moc používat nedá. Je velmi pomalý, navíc většina pokusů (u některých hledaných výrazů úplně všechny) skončí chybovým hlášením se zprávou o přetížených serverech. Může to být dáno tím, že to dnes kdekdo zkouší, ale každopádně to vypadá na poddimenzovaný hardware.

S indexovanými daty to také zatím nevypadá moc dobře. Když si např. zkusím najít "abc linuxu" nebo "incron", najde to stránky s poměrně malou relevancí, kdežto hlavní stránky se ve výsledcích vůbec neobjeví. Totéž v případě dalších výrazů, které nepatří mezi masově vyhledávané.

A konečně poslední kritika se týká češtiny. Ne, že by nebyla podporována. Jenže u českých stránek to vypadá, že jsou zaindexovány jen všelijaké archivy e-mailových konferencí, kdežto běžné stránky skoro žádné. Působí to na mě dojmem, že diakritika je pro tento vyhledávač "fuj" a mnohem raději má stránky v ASCII.

Když to shrnu, Cuil je rozhodně zajímavý vyhledávač, ale v současné podobě zatím není příliš prakticky použitelný. Když se ovšem dají do pořádku nedostatky, které jsem zmiňoval, bude tu k dispozici velmi zajímavý nástroj, který v řadě ohledů současné vyhledávače hravě překonává.


Článek byl původně napsán pro blog na serveru ABC Linuxu.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013