webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Mozilla Thunderbird - šifrovaná komunikace

Komunikace poštovních programů (klientů) se servery, ať už při odesílání nebo stahování pošty, je ve výchozím stavu nešifrovaná. Přenášená data tedy mohou být na trase odposlechnuta. Přestože je potřeba elektronickou poštu považovat vždy za "otevřený" (nezabezpečený) způsob komunikace, není od věci možnost odposlechu omezit.

Aktualizováno 20.12.2009: Následující odstavce se týkají programu Mozilla Thunderbird ve verzi 2.0. Verze 3.0 se nastavuje mírně odlišně.

Máte-li tedy možnost využívat šifrování komunikace s poštovním serverem, je dobré nastavit si poštovní program tak, aby toto šifrování využívat. Následující jednoduchý návod se bude týkat programu Mozilla Thunderbird.

Při práci s e-mailem se využívají obvykle dva druhy komunikace - stahování doručené pošty do počítače a její odesílání z počítače na server. Šifrovat lze obě komunikační cesty, a to v zásadě stejným způsobem. Využívá se k tomu nejlépe technologie TLS, kterou dnes většina poskytovatelů e-mailu nabízí.

Ať již pro stahování pošty využíváte protokol POP3 nebo IMAP, v nastavení účtu (kam se dostanete například přes menu Nástroje -> Nastavení účtu...) zvolíte u vašeho poštovního účtu položku Nastavení serveru. Tam v sekci Nastavení zabezpečení zaškrtnete políčko TLS:

Šifrování TLS pro stahování pošty v programu Mozilla Thunderbird

Někdo by mohl být v pokušení zaškrtnout ještě Použít zabezpečenou autentizaci, ale tato volba je zbytečná (hodí se v případě, že se nepoužívá šifrování), protože autentizace probíhá již po šifrovaném kanálu.

Podobně se nastaví šifrování i pro odesílání. V nastavení poštovních účtů najdete zcela dole položku Server odchozí pošty (SMTP). Vpravo v seznamu zvolíte server používaný pro odesílání (obvykle tam bude jen jeden) a stisknete tlačítko Upravit...

V dolní části otevřeného okna (sekce Zabezpečení a autentizace) opět zaškrtnete volbu TLS:

Šifrování TLS pro SMTP odesílání pošty v programu Mozilla Thunderbird

Ostatní položky (např. Jméno uživatele) nechte v původním stavu. Když nyní všechno zavřete a pro jistotu ukončíte a znovu spustíte program Mozilla Thunderbird, další komunikace už bude šifrovaná. Pokud váš poskytovatel používá důvěryhodné certifikáty, program už se nebude na nic ptát a téměř vše se bude tvářit jako dřív - rozdíl bude jen v malém zámečku zobrazovaném u názvu účtu ve stromě poštovních složek.

Mějte samozřejmě na paměti, že i když je komunikace se serverem šifrovaná, pošta může být přečtena někým přímo na serveru nebo na zbytku přenosové trasy, kde šifrování obecně být nemusí a často není. Šifrovaná komunikace ovšem pomůže zejména proti odposlechu přímo na místní síti, protože právě to je místo, kde nechtěné "ucho" číhá asi nejčastěji.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013