webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Odborné články – časopis Open source & praxe

Open source & praxe je relativně novým tištěným časopisem, určeným primárně pro management firem a organizací, vedoucí pracovníky, projektové lídry a inovátory. Smyslem časopisu je ukazovat nové cesty a možnosti ke změně zaběhnutých, ale funkčně nevyhovujících a nákladných postupů a procesů. Časopis vychází čtyřikrát ročně.

Články jsou zaměřeny na oblast open-source softwaru, otevřené formáty a datové standardy, na problematiku autorských a příbuzných práv, případové studie z firem i veřejného sektoru atd. Cílem je především poskytnout dostatek relevantních informací těm, kdo rozhodují o volbě a nasazování softwarových řešení a celých ICT procesů.

Lukáš Jelínek připravuje zejména případové studie nasazení open-source softwaru a články týkající se oblasti autorských práv.

Vybrané články Lukáše Jelínka v časopisu Open source & praxe:

  • Jak kolektivní správci autorských práv vybírají desátky za hudbu
    Když se řekne „kolektivní správa autorských práv“, málokomu je hned jasné, o co jde. Ovšem pokud se hovoří o „autorských poplatcích“, „poplatcích za hudbu“, „desátcích“ nebo případně i „výpalném“, je situace už podstatně jasnější a s někým dokonce začnou (často oprávněně) cloumat emoce. Peníze odváděné kolektivním správcům vídáme jako samostatnou položku (v hodnotě několika korun, ale někdy i podstatně více) na účtence při nákupu DVD nosičů, paměťových karet, tiskáren, DVD rekordérů a podobně, například hoteliérům ale každý měsíc řádně provětrávají bankovní účet. Proto stojí za to, podívat se na oblast okolo kolektivní správy podrobněji a pokud možno bez emocí.
  • Open-source software šetří náklady v Ústavu hematologie a krevní transfuze
    Ústav hematologie a krevní transfuze používá Linux a další open-source software. Vedoucí Oddělení informačních a komunikačních technologií se s námi podělil o zkušenosti z nasazování tohoto softwaru a popsal různé oblasti, kde OSS našel v ÚHKT své uplatnění.
  • České univerzity používají DSpace – systém pro digitální knihovny
    DSpace je OSS pro digitální knihovny. Umožňuje ukládání, správu a vyhledávání obsahu různého druhu, zejména vědeckých článků, odborných zpráv a dalších podobných dokumentů, knih, fotografií, audiovizuálních dat, 3D modelů a mnohého dalšího. Využívají ho především vzdělávací a vědecké instituce po celém světě. Výjimkou není ani ČR, kde je systém DSpace v provozu kromě jiného na řadě univerzit.
Zpět do sekce Publikační činnost (aktuální)


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013