webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Otázky a odpovědi: příslušenství k počítači

Zařízení připojovaná k počítači jsou důležitá úplně stejně, jako počítač samotný. Jen při jejich správném výběru se vám bude s počítačem dobře pracovat.

(Aktualizovaná verze textu z 22. ledna 2011)

  • Jakou myš si pořídit? Běžnou optickou? Laserovou? Bezdrátovou?
    Pro většinu práce na počítači plně postačuje běžná optická myš, mnohem důležitější je, aby dobře padla do ruky a pracovalo se s ní pohodlně. Laserová myš bývá přesnější a hodí se například pro grafiky nebo obecně všude tam, kde záleží na přesné práci. Bezdrátové myši jsou pohodlné na manipulaci, nikde nepřekáží kabel. Je ale potřeba hlídat stav baterií a včas nabíjet (jinak může myš záludně zlobit). Někdy mohou být také potíže s rušením, například od mobilního telefonu.
  • Jak vybrat klávesnici?
    Klávesnici si vždy vyzkoušejte (třeba si předem připravte nějaký krátký text, a zkuste si ho "nasucho" napsat). To je jediný způsob, jak poznáte její kvalitu. Vybírejte spíš mezi masivnějšími typy, přestože jsou těžší a dražší. Levné, lehké klávesnice se při psaní prohýbají, vibrují, vydávají nepříjemné zvuky, případně se jim dokonce zasekávají klávesy. Pro bezdrátové klávesnice platí totéž jako pro bezdrátové myši.
  • Kolik USB zásuvek? Mají smysl zásuvky vpředu na skříni?
    Počítač by měl mít dostatek zásuvek (nejméně 6), jinak brzy pocítíte jejich nedostatek (je sice řešitelný, ale je to komplikace). Zásuvky vpředu jsou velmi příjemné, např. při připojování fotoaparátů nebo MP3 přehrávačů. Nemusíte se totiž prohrabávat kabely na zadní straně skříně, a současně se nemusí na stole válet nevyužitý připojený kabel.
  • Mám digitální kameru. Co potřebuji mít v počítači?
    Starší digitální kamery se k počítači připojovaly obvykle přes rozhraní IEEE 1394 (známé také pod obchodními názvy Firewire, iLink nebo DV). Některé základní desky ho již obsahují, jinak budete potřebovat kartu s tímto rozhraním - stojí asi 400-700 Kč. Většina dnešních kamer ale používá připojení přes sběrnici USB, kterou je vybaven každý osobní počítač už řadu let. Kamery, které zapisují na DVD disky nebo paměťové karty, ani nemusíte připojovat k počítači - stačí vložit příslušný disk do mechaniky, resp. kartu do čtečky.
  • Je dobré mít v počítači vestavěnou čtečku paměťových karet?
    Vzhledem k nízké ceně čteček (většinou 100-400 Kč) je dobré si ji pořídit. Na rozdíl od externí čtečky nezabírá místo na stole. Používáte-li digitální fotoaparát, ve čtečce většinou přenesete snímky do počítače mnohem rychleji, než v případě aparátu připojeného k počítači. Máte-li multifunkční zařízení (viz dále), mnohdy je čtečka jeho součástí - další už pak není potřeba.
  • Jaký druh tiskárny si vybrat?
    Záleží na tom, co budete tisknout. Laserové tiskárny bývají dražší na pořízení, ale mají poměrně levný provoz, u inkoustových ušetříte při nákupu, ale budete platit hodně za náplně. Proto se inkoustové tiskárny hodí při menších objemech tisku, kdežto laserové při větších. Jehličkové tiskárny mají nízkou kvalitu tisku a jsou velmi hlučné, proto se hodí jen v případech, kdy na kvalitě nezáleží a je potřeba tisknout s co nejnižšími náklady. Pro tisk fotografií se zatím nejlépe hodí inkoustové tiskárny, nejlépe jejich speciální verze pro tisk fotografií. I tak je to ale velice nákladné, proto je výhodnější nechat si fotografie z digitálního přístroje zhotovit v laboratoři.
  • Má smysl pořídit multifunkční zařízení? Nebo raději samostatné přístroje?
    Multifunkční zařízení (skener, tiskárna, kopírka, čtečka karet, příp. fax) je výhodné svou nízkou cenou. Poskytuje ale vždy jen kompromisní kvalitu - ani jednu z funkcí nebude nikdy plnit tak dobře, jako samostatná zařízení. Pokud vám na kvalitě až tolik nezáleží, a naopak oceníte možnost kopírování (nebo i faxování), kupte si multifunkční zařízení. Ale těm, kdo to s grafikou myslí vážně, nákup tohoto hybrida rozhodně nelze doporučit.
  • Je dobré používat neoriginální nebo recyklované náplně do tiskáren?
    Neoriginální nebo recyklované náplně (inkousty, tonery) bývají o desítky procent levnější než ty originální. Obecně mohou poskytovat srovnatelnou kvalitu, ovšem je dobré ověřit si předem, jak je tomu u konkrétní značky nebo dodavatele, například dotazem u někoho, kdo s nimi má zkušenosti. Pozor také na to, že používání neoriginálních nebo recyklovaných náplní může být důvodem pro odmítnutí záruční opravy.
  • Jak je to se zvukem?
    Téměř všechny základní desky v počítačích již obsahují integrovanou zvukovou kartu, obvykle se šestikanálovým (5+1) nebo osmikanálovým (7+1) zvukem. Pro běžné použití počítače to plně postačuje. Kdo by chtěl kvalitnější zvuk a více funkcí, může si vybrat z bohaté nabídky zvukových karet (odborníci poradí). Co se týká reproduktorových soustav, vybírejte vždy ušima - nejdříve si poslechněte jejich zvuk a teprve potom kupujte. Bombastickým údajům o výkonu, které najdete na krabicích, v žádném případě nevěřte - čemu ale věřte, že i několikawattové výkony jsou pro pokojový poslech dostatečné.
  • Co potřebuji k propojení počítačů do sítě?
    V každém případě by počítač měl mít síťovou kartu (pokud nechcete budovat bezdrátovou síť). Mnohé základní desky ji již obsahují (což je výhodné), jinak je nutno ji pořídit zvlášť. Dnes se prakticky nebudují lokální sítě na jiné technologii, než je Ethernet, proto při volbě karty nelze udělat velkou chybu. Co se ale týká rychlosti karty, nic pomalejšího než 100 Mb/s se dnes už neprodává, nové počítače už téměř vždy mívají 1 Gb/s.
Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013