webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Otázky a odpovědi: síťové minimum

Propojení počítačů do sítě přináší má (oproti samostatným strojům) mnoho výhod. Nejlépe samozřejmě poslouží odborně navržená a důsledně spravovaná síť - ať už je jakékoli velikosti. Přesto je mnoho zájemců o vybudování sítě, kteří se do toho chtějí pustit sami. Nechť jim tyto zodpovězené otázky poslouží pro základní orientaci.

  • Má smysl 2 nebo 3 počítače propojovat do sítě?
    Ve většině případů má. Týká se to jak počítačů v domácnosti, tak hlavně ve firmě. Můžete pak snadno sdílet dokumenty, tiskárny, internetové připojení atd. Náklady na vybudování sítě jsou přitom malé.
  • Je správa sítě složitá?
    Přestože optimální volbou je profesionální správa sítě, správu malé sítě lze zvládnout svépomocí. Je však bezpodmínečně nutné dodržovat určitou disciplínu, aby se ze sítě nestalo rejdiště virů a dalšího nebezpečného softwaru.
  • Musí být v síti nějaký server?
    Nemusí. Služby serverového typu (přístup k souborům nebo tiskárně, webový intranetový server atd.) může převzít některý z běžných počítačů. Musí se pak ovšem zajistit, aby tento počítač běžel vždy, když někdo v síti potřebuje poskytované služby využít.
  • Jaké technologie se v malých sítích používají?
    V dnešní době se jako drátová (kabelová) technologie používá téměř výhradně IEEE 802.3, zvaná také Ethernet (existuje v různých rychlostních variantách), kdy se počítače připojují kroucenou dvoulinkou. Bezdrátové sítě pak většinou využívají tzv. WiFi technologii (IEEE 802.11), umožňující (v bezlicenčním radiovém pásmu) přenos na vzdálenost desítek metrů (za určitých podmínek i dále).
  • Je lepší síťová tiskárna, anebo běžná tiskárna připojená k počítači?
    Síťové tiskárny (tedy takové, které obsahují síťovou kartu) jsou mnohdy výrazně dražší než srovnatelné typy bez možnosti takového připojení. Vyplatí se tam, kde se tiskne hodně, a není možné přenášet tuto zátěž na počítač určený k běžné práci. Jinou možností je tiskový server, ke kterému lze připojit většinu běžných tiskáren - cenově to vychází podobně.
  • Je vhodnější drátová nebo bezdrátová síť?
    Z funkčního hlediska určitě drátová, tedy tvořená tzv. kroucenou dvojlinkou. Je obecně rychlejší, spolehlivější, snáze spravovatelná. Bohužel ale její vybudování může obnášet vrtání děr do zdí, lištování kabelů a další nepříliš příjemné činnosti. Navíc kabely často překáží a omezují v pohybu. Tyto nevýhody nemá bezdrátová síť, která se vybuduje velice snadno a rychle, umožňuje volný pohyb v prostoru, ale složitěji se spravuje a zabezpečuje, je pomalejší, může trpět různými vnějšími vlivy (elektromagnetické rušení) atd.
  • Jakou rychlostí se data v síti přenášejí?
    Nejrozšířenější drátová síť má rychlost 100 Mb/s, tedy například jedno CD o velikosti 650 MB lze teoreticky přenést za přibližně minutu (v praxi spíš o trochu déle). Modernější síť o přenosové rychlosti 1 Gb/s je „papírově“ desetkrát rychlejší, běžně je ale taková rychlost z různých důvodů nedosažitelná, pohybuje se spíše okolo třetiny až poloviny této hodnoty. U bezdrátové sítě velmi záleží na kvalitě signálu a (ne)přítomnosti rušení, čili v praxi se rychlostí blízkých teoretickým hodnotám (např. 54 Mb/s) dosahuje jen na malou vzdálenost a bez průchodu skrz zdi nebo jiné překážky.
  • Co je to intranet a extranet?
     Intranet je využití internetových technologií k šíření a výměně informací uvnitř organizace (firmy, úřadu apod.). Extranet je využití téhož při komunikaci s jinými subjekty (dodavateli, odběrateli, sesterskými firmami atd.). Intranet a extranet jsou výhodné zejména v tom, že lze s informacemi pracovat stejně snadno, jako kdyby byly v síti Internet. Jako základní přístupový nástroj se používá internetový (webový) prohlížeč, často v kombinaci s dalšími programy.
Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013