webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Otázky a odpovědi: výběr počítače

Výběr počítače vhodného pro určitý účel je vhodné nechat na odborníkovi. Tím není myšlen prodejce počítače, který má samozřejmě často zájem prodat co nejvíc co nejdražšího zboží. Pokud si chcete svůj počítač vybrat sami, nechť vám následující rady poslouží jako základní vodítko, jak nenaletět nepoctivým obchodníkům, a jak naopak získat za své peníze co nejvíc.

(Aktualizovaná verze textu z 10. ledna 2011)

Obecné rady

  • Jak výkonný počítač má smysl si pořídit?
    Všechny dnes prodávané nové počítače jsou dostatečně výkonné na běžné použití. Na každém z nich lze tedy vykonávat běžné kancelářské práce, pracovat s Internetem, poslouchat hudbu, sledovat filmy atd. Speciální požadavky však mohou mít novější počítačové hry nebo zpracování videa.
  • Je lepší koupit klasický osobní počítač nebo třeba Apple Macintosh?
    Pro většinu lidí bude vhodnější klasický osobní počítač (PC). Speciální druhy ocení profesionálové v určitých oblastech, jako je např. grafika nebo hudba. Vždy záleží hlavně na tom, jaké programy jsou pro ten který počítač dostupné.
  • Jakou životnost lze u počítače očekávat?
    Dnešní počítače a jejich součásti mívají minimálně pětiletou životnost. Podle podmínek, v nichž počítač běží (kouření, vyšší teplota a vlhkost, napěťové špičky v síti - to všechno má negativní dopady na životnost počítače), může být i podstatně delší, ale také kratší. Musíte však počítat s tím, že náročnost programů na výkon počítače stále stoupá, a tedy nové programy (zejména hry) budou na 5 let starém počítači běhat poněkud pomaleji, pokud vůbec půjdou spustit.
  • Koupit stolní počítač nebo notebook?
    Záleží na tom, zda preferujete spíš vyšší výkon, anebo snadnou mobilitu. Stejně výkonný notebook je vždy výrazně dražší než stolní počítač, navíc v některých ohledech bude (kvůli miniaturizaci součástí) notebook vždy horší. Pro počítačové hry je jednoznačným favoritem stolní počítač, kdežto notebook ocení lidé, kteří chtějí pracovat na počítači, ať jsou právě kdekoliv.
  • Chci si koupit notebook. Mám zvolit malý nebo velký?
    Je vždy věc preferencí. Malý notebook je lehký a snadno přenosný. Na velkém se zase lépe pracuje (větší klávesnice i displej) a bývá výkonnější. Lze vybírat z velké škály od téměř kapesních modelů, až po velké notebooky s parametry srovnatelnými s výkonnými stolními počítači. Nejlepší je si jednotlivé typy vyzkoušet (hlavně z hlediska ovládání a rychlosti).
  • Koupit již hotovou sestavu, nebo zvolit díly a nechat si je zkompletovat?
    Hotové sestavy mají obvykle výhodu v tom, že vzájemná kompatibilita jednotlivých komponent je dlouhodobě otestovaná, a nenastávají tedy žádná nepříjemná překvapení. Počítač sestavený ze zvolených dílů může nabídnout vyšší výkon a lepší výbavu za mnohem nižší cenu - je tu ale riziko problematické spolupráce jednotlivých komponent. Vždy je dobře se před výběrem součástí obrátit na odborníky.
  • Je výhodné koupit počítač na splátky?
    Záleží na podmínkách - tedy na navýšení oproti běžné ceně a době splácení. Výhodně vypadající nabídka ("nulové navýšení") může být ve skutečnosti velice nevýhodná, protože se vztahuje jen na konkrétní zboží, které už samo může být dost předražené. Počítač se běžně používá 3-5 let, doba splácení by tedy rozhodně neměla být delší.
  • Volit raději známé značky, nebo místní firmy?
    Světoznámé značky výrobců počítačů vám většinou nabídnou solidní úroveň kvality. Za to si ovšem nechají dobře zaplatit. Místní firmy bývají levnější, kvalita může, ale také nemusí, být dobrá. Záleží také na poskytovaných zárukách - velký výrobce může nabídnout delší záruku a kvalitní servis, malé lokální firmy však leckdy fungují rychleji a spíše vyjdou vstříc. Zeptejte se lidí, kteří mají s konkrétní místní firmou nějaké zkušenosti, pak se můžete snáze rozhodnout.

Základní součásti

  • Jaký procesor zvolit? Je lepší Intel nebo AMD?
    Nelze říct jednoznačné doporučení, zda zvolit ten či onen procesor. Každá ze dvou obvyklých značek je v něčem lepší, v něčem horší.
  • Kolik jader má mít procesor?
    Většina běžných procesorů má dnes dvě jádra. To je pro běžné použití plně vyhovující. Pro některé účely (např. zpracování videa nebo některé hry) se mohou hodit čtyři nebo více jáder. Jednojádrové procesory jsou již na ústupu (s výjimkou Intel Atom - viz dále).
  • Má v běžném počítači smysl procesor Atom?
    Procesory Intel Atom se vyznačují poněkud nižším výkonem, ale s výrazně nižší spotřebou (a tedy i menším ztrátovým tepelným výkonem) oproti běžným procesorům. Umožňují tedy ušetřit peníze za elektřinu, ale také snížit hlučnost vzhledem k malým nárokům na chlazení. Počítače s procesorem Intel Atom mají proto smysl tam, kde nejsou na počítač kladeny velké výkonové nároky a současně je počítač v provozu trvale nebo po většinu dne.
  • Jakou frekvenci procesoru zvolit?
    Protože AMD používá poněkud jinou technologii než Intel, nelze přímo srovnávat hodnoty uvedené u procesorů různých značek. Důležité ale je, že cena procesorů narůstá výrazně rychleji než výkon, proto (nemáte-li podstatný důvod k nákupu rychlejšího procesoru) je lépe držet se u dolního konce nabízené škály. Pozor však na podezřele výhodné nabídky, výběhové procesory ve skutečnosti cenově výhodné nejsou.
  • Jakou vybrat základní desku?
    Výběr základní desky je jedna z věcí, se kterými je nejlépe obrátit se na odborníka. Desky vyrábí mnoho firem po celém světě (přestože výrobců čipových sad je jen několik), každá nabízí celou řadu typů v široké cenové škále. Protože deska musí správně komunikovat s procesorem, paměťmi, disky atd., lze se bohužel poměrně snadno dopustit chyby ve výběru, a počítač potom nefunguje.
  • Kolik paměti je potřeba?
    Dnes asi již nikdo nenabízí méně než 512 MB paměti. Jako rozumné množství pro běžnou práci pak bohatě postačuje 1 GB; kdo chce zpracovávat video, hrát hry nebo mít spuštěno více programů najednou, měl by sáhnout po 2 GB nebo více. Pozor - při instalaci více než 2 GB je potřeba zvolit 64bitový systém, viz dále.
  • Jak velký a jak rychlý disk?
    U disků do určité velikosti platí, že cena roste pomaleji než objem (u hodně velkých disků už je to ale naopak). Proto nemá smysl příliš šetřit, každý disk má totiž přirozenou tendenci se rychle zaplňovat (ať už hudbou, filmy, nebo čímkoli jiným). Proto lze za rozumný základ považovat 1 TB, kdo nelituje pár stokorun, ať koupí raději 1,5 nebo i 2 TB. Co se týká rychlosti, jsou tu v zásadě dvě kategorie - rychlejší disky se 7200 otáčkami za minutu a tišší disky s 5400 otáčkami. Je na každém, aby se rozhodl, zda preferuje rychlost nebo ticho.
  • Koupit CD nebo DVD mechaniku? Anebo už rovnou vypalovačku?
    Ceny DVD vypalovaček už klesly natolik, že nákup obyčejné (čtecí) mechaniky lze doporučit jen tomu, kdo vypalovačku z nějakých důvodů výslovně nechce. Pro zálohování dat se ale vypalovačka vždy hodí.
  • Má smysl pořídit BluRay mechaniku?
    Disky BluRay zatím nejsou příliš běžné. Na druhou stranu cena BluRay čteček klesla pod 1500 Kč a cena BluRay vypalovaček ke 3000 Kč. Pokud si pořizujete počítač ve vyšší cenové relaci, zvažte pořízení této mechaniky (případně i vypalovačky - média začínají na cenách okolo 80 Kč), zejména v případě, že plánujete v blízké době pořízení filmů na těchto discích.
  • Je ještě potřeba disketová mechanika?
    Mechaniky pro vestavění do počítače už se ani běžně neprodávají. Většina lidí se ale bez mechaniky klidně obejde. V případě nutnosti (pokud má ještě někdo taková data a nepřekopíroval je na novější média) lze použít externí mechaniku, prodává se za cenu okolo 500 Kč.

Operační systém, servis

  • Kde získám operační systém?
    Operační systém by měl prodejce nabídnout k počítači, přesněji řečeno by měl nabídnout počítač již se systémem. Je vždy mnohem výhodnější (a hlavně pohodlnější) získat počítač již plně připravený k práci, než muset procházet zdlouhavou a nepříjemnou instalací.
  • Jaký OS si mám pořídit?
    Pro většinu případů dnes vyhoví systém Microsoft Windows 7. Ten se prodává v několika verzích. Pro domácí počítače obvykle bohatě postačuje levná verze Home Premium ("ořezanou" verzi Starter nemá smysl pořizovat, úspora je velmi malá a restrikce verze Starter značné). Verze Professional je vhodná pro firemní použití. Kdo se rozhodne pořídit si operační systém GNU/Linux (nebo jiné podobné systémy), většinou již dobře ví, proč tak činí. Je si plně vědom výhod, které tím získá, i omezení (hlavně v počtu dostupných programů), která zde existují.
  • Je lepší pořídit 32bitový nebo 64bitový systém?
    Dnes prodávané počítače jsou v zásadě 64bitové, ovšem s bezproblémovým provozem ve 32bitovém režimu. Na 64bitovém operačním systému lze spouštět i 32bitové programy (obráceně to nelze), ne však vždy úplně bez potíží. Pro běžné použití zvolte 64bitový operační systém (pokud budete používat 4 GB paměti nebo více, je to nutnost; Windows ve 32bitové verzi nedokáže využít více než 3 GB paměti). Pokud používáte starší programy a vystačíte si 2 GB paměti nebo méně, můžete ještě zůstat u 32bitového systému.
  • Jak často by se měl restartovat počítač?
    Časy častých restartů, jak tomu bylo v dobách systému Windows 98, už jsou naštěstí pryč. Všechny dnešní operační systémy jsou schopny dlouhodobé práce bez restartu. Ten je nutné provést pouze po aktualizaci systému (OS si to sám vyžádá).
  • Jak se bránit proti virům?
    Nezbytnou součástí každého počítače (a toho, který je připojen k Internetu, tím spíš) musí být antivirový program. S operačním systémem žádný nezískáme, proto je třeba se poohlédnout jinde. Pro domácí účely (někdy i pro firemní) jsou mnohé antivirové programy k dispozici zdarma. Jedním z takových je například Microsoft Security Essentials, dále jsou tu produkty AVG, Avast! a další. V každém případě je ale nutné, aby se program pravidelně aktualizoval, jinak bude neúčinný (většinou tyto programy již obsahují podporu automatické aktualizace).
  • Počítač se porouchal. Co s tím?
    Záleží na tom, zda se jedná o problém programu, nebo technického vybavení počítače. Pokud nefunguje jen jediný program, obraťte se na jeho tvůrce - ten by měl buď poradit, jak to řešit, nebo poskytnout opravenou verzi apod. Je také možné, že je instalace programu poškozena - pak pomůže program znovu nainstalovat. U programů, které jste obdrželi společně s počítačem (a v licenci je uvedeno, že je to OEM verze), se obraťte na prodejce počítače. Co se týká poruch technického vybavení, pak u počítače v záruce uplatněte reklamaci. Pokud počítač (nebo jiná součást vybavení) už v záruce není, zbývá pouze možnost běžné placené opravy - u levnějších součástí (myš, klávesnice apod.) se však oprava nevyplatí. Při každé (záruční i nezáruční) opravě počítače však počítejte s tím, že můžete přijít o všechna data na disku počítače.
Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013