webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Sazba DPH u honorářů za odborné texty

Kdo podniká jako fyzická osoba, je plátcem DPH a píše nějaké odborné texty (články, recenze, knihy apod.), musí řešit (pokud to za něj neudělá daňový poradce) problém, jakou sazbu DPH pro tyto účely použít. Názory na to nejsou jednotné, i když v tomto případě to vypadá, že je to vcelku jasné.
Aktualizováno: Od 1.1.2009 došlo v této oblasti k zásadní změně - čtěte prosím dál.

V České republice si člověk bohužel nemůže být - po stránce práva - jist vůbec ničím. Samozřejmě, úplně dokonalé zákony neexistují v žádném státě, ale ten náš má v kvalitě legislativy bohužel ke špičce hodně daleko. Proto i věci, které se zdají být jasné a logické, se později mohou ukázat ve zcela jiném světle. Proto následující řádky berte prosím s rezervou.

Kdo podniká jako fyzická osoba (OSVČ, typicky v rámci nějaké živnosti) a je plátcem DPH, naráží na mnohdy docela nečekané problémy s tím, co všechno musí řešit. Jednou z takových věcí je sazba DPH z honorářů za odborné texty. Neřeším teď případ, kdy je honorář zdaněn srážkou u zdroje, ten lze v tomto ohledu zcela pustit z hlavy. Řeč bude o těch ostatních případech.

Pokud je honorář dostatečně vysoký na to, aby "vypadl" z pásma pro srážkové zdanění, stává se základem daně z příjmů, ale také základem pro DPH. Daň z přidané hodnoty se musí plátci (typicky nakladateli) vykázat daňovým dokladem, následně uvést v daňovém přiznání a odvést finančnímu úřadu.

Toto je ovšem zatím vcelku logické. Problém ale nastává se sazbou. Máme, jak známo, dvě sazby: základní 19 % (tam patří skoro všechno) a sníženou 9 % (tam patří jen pár položek). Snížená sazba se použije jen v zákonem vymezených případech. Ty lze (pro služby) najít v příloze č. 2 zákona o DPH. Zde se nachází položka označená jako "Umělecké a ostatní zábavné služby zařazené v SKP 92.3, které zahrnují činnosti spisovatelů...".

Činnost spisovatelů je jasná, ale patří psaní odborných textů mezi "umělecké a ostatní zábavné služby"? Pohled do zmiňovaného SKP 92.3 (SKP = Standardní klasifikace produkce) řekne, jak to doopravdy je. Pod označením SKP 92.31.22 se skrývají "Umělecké činnosti spisovatelů, skladatelů, sochařů, estrádních, kabaretních a podobných samostatných umělců". Ve vysvětlivkách k této činnosti konečně najdeme "zahrnuje také: činnosti autorů např. odborných článků".

Český statistický úřad tedy řadí autory odborných článků zhruba někam mezi sochaře a estrádní umělce. To však nevadí - hlavní je, že na základě tohoto lze jasně říci, že psaní odborných textů je službou uvedenou v příloze 2 zákona o DPH. Jinými slovy řečeno, že se použije snížená sazba, tedy 9 %.

Zákonodárci zřejmě usoudili, že na financování "protikrizových opatření" je nejlépe získat peníze tam, kde podle dost rozšířeného názoru "tečou samy". S účinností od 1.1.2009 (zákon č. 302/2008 Sb.) tedy u skupiny SKP 92.3 vyčlenili příjmy za poskytnutí práv k užití díla (poskytnutí licence) ze zdanění sníženou sazbou (9 %). Proto se (na rozdíl od dřívějška) od začátku roku 2009 i na tento druh příjmů vztahuje základní sazba 19 %.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013