webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Zprovoznění Message Submission na portu 587

Na poštovním serveru webhostingu AIKEN byla zprovozněna tzv. služba Message Submission běžící na portu 587. Tato nová služba řeší některé problémy, se kterými se lze potýkat u určitých omezenějších připojení k Internetu.

Message Submission je služba (specifikovaná dokumentem RFC 4409), která umožňuje nastavit na poštovním serveru odesílání zpráv z poštovních klientů odděleně od provozu z jiných serverů. Její spuštění samozřejmě nemusí znamenat (a v případě webhostingu AIKEN také neznamená), že by pošta nešla odesílat dosud používaným způsobem. Jedná se ale o užitečnou funkci, která řeší některé poměrně časté problémy.

Hlavním důvodem k používání Message Submission je fakt, že někteří poskytovatelé internetového připojení blokují (obvykle kamkoli kromě svého vlastního serveru) ze své sítě přístup na port 25 používaný pro běžné odesílání pošty. Tito poskytovatelé to dělají obvykle proto, aby omezili zatěžování své sítě nevyžádanou poštou (spamem) a dalším podobným provozem, především ze zavirovaných počítačů. Uživatelé mohou samozřejmě využívat pro odesílání server poskytovatele připojení, ale kdo má například notebook, obvykle nechce měnit nastavení poštovního klienta po každém přesunu.

Message Submission umožňuje tento problém efektivně řešit. Využívá port 587, proto se neuplatňují případné blokace portu 25. Navíc jakékoli odesílání zpráv v rámci Message Submission je podmíněno ověřením odesílatele (jménem a heslem z poštovního klienta), proto nelze tuto službu zdaleka tak snadno zneužít k rozesílání spamu bez vědomí uživatele.

Z pohledu nastavení poštovních klientů znamená Message Submission jediné: tam, kde byl dosud uveden port 25, se nově nastaví 587. To je vše, ostatní nastavení se nemění. I v rámci Message Submission lze samozřejmě využívat všechny běžně používané autentizační metody (CRAM-MD5, DIGEST-MD5, NTLM atd.), stejně jako TLS šifrování komunikačního kanálu.

Zpět do sekce Aktuality


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013