webdesign, webhosting, software, sítě, databáze
Každý problém má své řešení.

Aktuality

PF 2019 (21.12.2018)

AIKEN Vám přeje veselé Vánoce a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2019.

Vydání knihy Staré/nové kutnohorské pověsti (13.12.2017)

Vydali jsme výpravnou, celobarevnou knihu Staré/nové kutnohorské pověsti od akademické malířky Jitky Jelínkové. Knihu si můžete objednat v našem LinuxMarketu nebo zakoupit v kutnohorských knihkupectvích a na dalších místech.

další články ze sekce Aktuality...

Doporučujeme


Firemní blog

RoundCube a třísloupcové zobrazení (23.8.2013)

S rozmachem širokoúhlých monitorů se postupně mění také uživatelská rozhraní programů. Například při práci s poštou je dnes standardem třísloupcové zobrazení. Jak ho získat ve webmailu RoundCube?

Proč používat službu Přidej.cz? (22.3.2013)

Služba Přidej.cz spojuje hned tři hodnoty na jednom místě, a to zcela zdarma. Usnadňuje sdílení, posiluje SEO a nabízí přístup k zajímavým odkazům a k informacím o nich.

další články ze sekce Firemní blog...

Jak zjišťovat zaplnění schránky

Protože e-mailové schránky mívají obvykle omezenou velikost (stejně tak je tomu i v běžných webhostingových programech hostingu AIKEN®), je dobré sledovat, jak se schránka plní a kdy učinit opatření proti jejímu přeplnění (tedy odstranit nějaké zprávy nebo nechat schránku zvětšit).

E-mailová schránka se během svého provozu plní především příchozími zprávami. Pokud se stahují protokolem POP3 a stahování je nastaveno tak, že se zprávy na serveru mažou, není třeba se zaplněním schránky příliš zabývat - stačí občas stáhnout novou poštu a schránka se tím vyprázdní.

Něco jiného ale je, používá-li se protokol IMAP, případně se při POP3 zprávy ponechávají i na serveru. Pak se schránka zvolna plní. V případě protokolu IMAP v ní zůstávají nejen příchozí zprávy, ale při obvyklém používání také všechny odeslané zprávy, koncepty, případně také šablony a zprávy přesunuté z místních složek nebo z jiných účtů IMAP. Proto je žádoucí vědět, jak je schránka aktuálně zaplněná. V případě webhostingu AIKEN jsou možnosti v zásadě tři:

  • přes poštovního klienta
  • přes webové rozhraní (RoundCube)
  • přes administrační centrum

Přes poštovního klienta a webové rozhraní lze získat přesné informace o zaplnění schránky, hodnota zobrazovaná v administračním centru je pouze orientační a vzhledem k periodické aktualizaci (každou hodinu) nemusí být příliš aktuální.

Přes poštovního klienta lze informace zjišťovat v případě, že to klientu umí a že se používá protokol IMAP. Konkrétně třeba ve programu Mozilla Thunderbird se to dělá tak, že se klikne pravým tlačítkem na složku Doručená pošta, v nabídce se zvolí položka Vlastnosti... a v otevřeném okně pak karta Kvóta. Tam je vidět využití jak v absolutních jednotkách (KB), tak v procentech a v grafickém vyjádření.

Webové rozhraní k poště zobrazuje zaplnění schránky v dolní části okna. Základní zobrazení je grafické s procenty, při najetí kurzorem myši se objeví vyjádření v absolutních jednotkách.

V administračním centru si lze zaplnění zobrazit v seznamu schránek pro určitou doménu (tedy E-mail -> (zvolená doména) -> Schránky). Zobrazuje se v absolutním vyjádření (v MB) i v procentech.

Při posuzovní zaplnění schránky je ještě potřeba si uvědomit jednu důležitou věc. Zpráva může zabrat ve schránce více místa, než jak je ve skutečnosti velká. Je tomu tak proto, že se kvůli kompatibilitě se staršími systémy překódovává (případně se stejný obsah ukládá více způsoby) a zpráva tak zvětší svůj objem, typicky v řádu desítek procent, někdy i více.

Zpět do sekce Firemní blog


AIKEN s.r.o.
Lorecká 465, 284 01 Kutná Hora
tel. 312 312 413, mobil 606 362 315
www.aiken.cz, aiken@aiken.cz

GEO: 049.95426, 015.27013